Family Run
Ιππόκαμπος
Το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», ιδρύθηκε στο Βόλο το 2009 και αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Αβάθμιο κοινωνικό- συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σήμερα αριθμεί 112 τακτικά και 62 αρωγά μέλη.Μέλη του Σωματείου γίνονται Άτομα με Κινητική Αναπηρία (ΑμεΚΑ), που έχουν ποσοστό κινητικής αναπηρίας αποδεδειγμένο με απόφαση υγειονομικής επιτροπής από 50% και άνω (ανεξαρτήτως αιτίας) και κατοικούν στο Ν. Μαγνησίας.
Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) της οποίας ο Πρόεδρος του Σωματείου κ.Πέτρος Μπέλλος, κατέχει τη θέση του αναπλ. Γενικού Γραμματέα στην Εκτελεστική Γραμματεία, καθώς και στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας), κατέχοντας τη θέση του αναπλ. Οργανωτικού Γραμματέα.
– Από το 2023 μετέχουμε στο Δίκτυο Φορέων Υγείας της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.
– Το 2014 – 2019 μετείχαμε και στο Δ.Σ. της Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ).
– Επιπλέον, ο Πρόεδρος κ. Πέτρος Μπέλλος μετείχε στο Δ.Σ. της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Από το 2017 ως και το 2020, ο Πρόεδρος είχε την επιμέλεια και παρουσίαζε, κάθε Τετάρτη 12:00-13:00, την ραδιοφωνική εκπομπή του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Ορθόδοξη Μαρτυρία».
Σκοποί του Σωματείου είναι:
– Η ενθάρρυνση και στήριξη ατόμων με κινητικά προβλήματα, με σκοπό την υλική (εφόσον υπάρχουν πόροι) και ηθική προστασία και αρωγή αυτών ή ομάδα αυτών, που βρίσκονται μόνιμα ή πρόσκαιρα σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης, με σκοπό την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.
– Η οργάνωση όλων των Ατόμων με Κινητική Αναπηρία (ΑμεΚΑ), που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στο Νομό Μαγνησίας, η μελέτη, προβολή και επίλυση θεμάτων των ΑμεΚΑ και η με κάθε πρόσφορο τρόπο προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
– Η προώθηση και προαγωγή της συλλογικής δράσης και της συναδελφικής αλληλεγγύης μεταξύ των ΑμεΑ καθώς και η συνεργασία με φορείς του Νομού Μαγνησίας και της περιφέρειας αυτού.
– Η συμβολή του Σωματείου στη διαμόρφωση, συμπλήρωση και τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα ΑμεΚΑ.
– Η οργάνωση, προώθηση και λειτουργία δομών για την επαγγελματική αποκατάσταση και την απασχόληση, για την αξιολόγηση και θεραπευτική προσέγγιση της κινητικής αναπηρίας, για την εφόρου ζωής φροντίδα των ΑμεΚΑ καθώς και για την προαγωγή αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
– Η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνθηκών αλληλοαποδοχής των ΑμεΚΑ με το κοινωνικό σύνολο.
Κύριος στόχος των παρεμβάσεών μας από το 2014, σε όλα τα επίπεδα, είναι η επιβεβαίωση και διασφάλιση της Αρχής της Προσβασιμότητας, της δυνατότητας δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίσει να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και να επικοινωνήσει και πληροφορηθεί.
Συνεχίζουμε και επιδιώκουμε να συμμετέχουμε ενεργά, σε δράσεις και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.
Δίνουμε το παρόν σε εκδηλώσεις και οργανωμένες δράσεις τόσο τοπικής όσο και ευρύτερης κοινωνίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας.
Από ημερίδες και συνέδρια μέχρι τοπικές γιορτές και φεστιβάλ, απώτερος σκοπός μας είναι η άρση της συχνά λανθάνουσας αντίληψης που επικρατεί
στην κοινωνία για τον κόσμο της αναπηρίας.
Οι πολλαπλές κρίσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, πλήττουν περισσότερο από όλους τα άτομα με κινητική αναπηρία και τις οικογένειές τους, όπως οι έρευνες καταδεικνύουν.
Αργοναύτες Βόλου
Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1988, όταν διεξήχθη ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο συλλόγους κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ατόμων με Αναπηρία που έλαβε χώρα στην Αθήνα.
Σε μια καθοριστική συνάντηση στις 2 Ιουλίου 1994, άνθρωποι που είχαν πάθος για το άθλημα πήραν την πρωτοβουλία να συζητήσουν τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα αναλάμβανε την πανελλήνια οργάνωση της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Μαΐου 1995, εκπρόσωποι από οκτώ ομάδες που υπήρχαν τότε στη χώρα συναντήθηκαν, και με τη στήριξη των αθλητών κατέληξαν στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου καταστατικού. Έτσι, ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), με στόχο τη συστηματική ανάπτυξη του αθλήματος.
Η ΟΣΕΚΑ είναι ενταγμένη στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (IWBF), που αποτελεί μέρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA). Μέσω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ζώνη της IWBF, οι ελληνικές ομάδες που διακρίνονται στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, καθώς και η Εθνική Ομάδα, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Από το 1995 μέχρι σήμερα, η ΟΣΕΚΑ έχει πραγματοποιήσει 25 Πανελλήνια Πρωταθλήματα και 24 Κύπελλα Ελλάδας. Στην Ομοσπονδία ανήκουν 20 ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή έως την Κρήτη. Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Α1 (6 ομάδες) και Α2 (14 ομάδες) εθνικής κατηγορίας, καθώς και στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν είναι 290.
Οι βασικές διοργανώσεις της ΟΣΕΚΑ περιλαμβάνουν:
– Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
– Το Κύπελλο Ελλάδας.
– Διάφορες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος.
Η ΟΣΕΚΑ έχει την ευθύνη της εκπροσώπησης της Ελλάδας μέσα από την Εθνική Ομάδα. Από το 1999, συμμετέχει ανελλιπώς σε διεθνείς διοργανώσεις, είτε με την Εθνική Ομάδα είτε μέσω αθλητικών συλλόγων.
Η Ομοσπονδία διαθέτει:
– Πέντε διεθνείς διαιτητές που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
– Έναν διακεκριμένο classifier (ταξινομητή) στο τεχνικό της προσωπικό.
Επιπλέον, η ΟΣΕΚΑ υποστηρίζει την Πιστοποιημένη Υπεύθυνη Διαχείριση, υιοθετώντας το πρότυπο «Alpha Manual Wheelchair Basketball Clubs». Παράλληλα, εναρμονίζεται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με τη βοήθεια της εταιρείας NORIAKI KANOLABS, που εξειδικεύεται σε συστήματα και διαδικασίες.